Statement

Dit initiatief is opgezet uit frustratie over het gebrek aan financiële controle op het Koningshuis, ondanks de grote bedragen die zij jaarlijks van de Staat ontvangen. Om deze boosheid om te zetten naar iets positiefs is deze actie ontstaan. Op 7 oktober 2020 was het jaarlijkse debat in de Tweede Kamer over dit onderwerp. Omdat er geen meerderheid in de Tweede Kamer was die iets aan de huidige wet wil veranderen, blijft alles bij het oude en komt er niet meer controle of transparantie. Ook krijgt het Koningshuis komend jaar wéér meer geld.

In een tijd van (corona)crisis, met veel financiële onzekerheden, verwacht je een kritische houding tegenover uitgaven. Er werd opnieuw gekeken of de medewerkers in de zorg, het onderwijs en bij de politie genoeg verdienen. Hier wordt over gedebateerd, maar er veranderd helaas weinig. Wél liepen er recent tijdens een debat kamerleden weg om een hoofdelijke stemming te ontwijken... Over het inkomen van het Koningshuis wil Rutte het echter niet hebben, daardoor krijgt het Koningshuis er volgend jaar weer 5% bij. Zou het niet beter zijn om een groot deel van het budget voor het Koningshuis in te zetten om werklozen aan een baan te helpen en / of bepaalde sectoren een loonsverhoging te bieden?

Uitkeringen en toeslagen zijn voor het "gewone" volk alleen in specifieke situaties beschikbaar. De aanvrager moet bewijzen dat er recht is om de uitkering of toeslag te ontvangen, logisch! Overigens is bij het kinderbijslag debacle aangetoond dat de overheid het soms erg ingewikkeld kan maken. Het Koningshuis hoeft zich echter niet te verantwoorden en neemt de maximale bijdrage op, zonder een bonnetje te tonen. In het nieuws zagen we al dat hij bijvoorbeeld een speedboot van dit staatsgeld kocht.

Komend jaar verandert er nog meer. Onze kroonprinses wordt dan 18 jaar. Vanaf haar 18de verjaardag krijgt ook zij een inkomen en onkostenvergoeding. Het geld dat naar het Koninghuis gaat loopt daardoor nog verder op. En elk jaar gaat hier weer een percentage bij op, zo staat dit nou eenmaal in de grondwet.

Het is te makkelijk om zaken maar zo te laten “omdat ze altijd zo zijn geweest”, of omdat ze in de grondwet staan. Geen vragen meer durven te stellen, omdat het over onze Koning gaat. Wij zijn niet tegen het Koningshuis, maar vinden wel dat we kritisch moeten kijken naar de inkomsten en uitgaven. De tijden veranderen, en ook het Koningshuis zal daarin mee moeten gaan.